Založ si blog

Bozk smrti pre Bajkalsko-amurskú magistrálu?

Pred pár týždňami sa v údolí akejsi ťažko zapamätateľnej ruskej rieky ozvalo zopár explózií a čierny dym sa vyvalil z ústia Severomujského tunela. V tuneli vybuchol vlak s naftou. A na druhý deň explodoval ďalší vlak na moste, ktorý nejaký ruský humorista pomenoval Čertov most. Ten most bol na náhradnej trase povedľa tunela. A Bajkalsko-amurská magistrála pekne stíchla.

Vlak na ceste z Ruska do Pandolandu. / Zdroj: Bing Image Creatot

Ale stačilo počkať pár dní a ruskí železničiari vraj v teplote -30 stupňov spojazdnili tunel za tri dni a ruská KGB odchytila údajného páchateľa tiež. Asi im došli páchatelia Ukrajinci a tak sa teraz stal páchateľom Bielorus. Samozrejme im to všetko veríme a tvárime sa, že vlaky opäť premávajú.

Táto železnica sa vola Bajkalsko-amurská magistrála a dokonca aj u nás sa po nej organizovali dobrodružné výlety. To dobrodružstvo spočívalo v tom, že šesť dní dýchate vzduch, ktorý zo seba vypúšťajú opití mužíci, ktorí ešte okrem toho hlcú klobásy, slaninu alebo nejakú kombináciu týchto potravín. A snažia sa z vás vydrankať nejaký ďalší alkohol. A v noci vliezť ku vám do postele, lebo nevedia nájsť záchod. Prípadne je na záchode zamknutý sprievodca s nejakou inou účastníčkou zájazdu a tak hľadajú najbližšie iné špinavé miesto. Ak milujete tento typ dobrodružstva, potom neváhajte ani minútu.

Železničná trať na trase je ale tak sfušovaná, že sa po nej jazdí pomaly a podľa dostupných informáciách tade prešlo v poslednom období za deň len 16 vlakov. Ale aj napriek tomu tie vlaky tvoria 10 percent prepravy cez Sibír. Južnejšie od tejto trasy je totiž iná železnica, ktorú volajú transsibírskou a ktorou jazdí viac vlakov so surovinami za čínskymi kamarátmi. A naspäť zase vlaky plné bezcenných šmejdov, za ktorými sa ide potrhať pospolitý ľud. Lenže tá trasa je tak preťažená, že im je dobrá aj Bajkalsko-amurská. Alebo skôr o nej hovorne v minulom čase, lebo momentálne je na nej krásne ticho.

To určite ocenia obyvatelia Jakutska, ktorí majú hneď trasu vlakom dlhšiu o 1000 kilometrov. Kedysi dávno mali ruskí vodcovia takú predstavu, že postavia železnicu k zdrojom surovín a tie budú pekne krásne samé naskakovať do vagónov a smerovať na ďaleký západ, kde namiesto nich naskáču do vagónov doláre. Ale ostalo to len pri predstavách a o bohatstve na Sibíri hovoria len politici z Moskvy. Keby to isté vypustili z úst v niektorom sibírskom meste, prinajlepšom by dostali do brucha harpúnou, ktorú majú miestni proti ľadovým medveďom.

Teraz, keď Putin dáva všetky peniaze do boja proti Ukrajine, je predstava, že by odrazu zaplatil aj za opravu tunela smiešna. A tak v skutočnosti Bajkalsko-amurská magistrála ticho zapadá snehom. Zamestnanci čakajú márne na výplatu a radšej sa neozývajú, lebo by hneď mašírovali na front. A tak čaká na túto železnicu trpký osud opustenej stavby, ktorá sa bude pomaly prepadávať do rozmrznutého permafrostu a pripomínať, kam sa poberá aj samotné Rusko. Do močariny zabudnutia.

Lukáš Machala zradil ideu Plochozeme

12.05.2024

Ten chlap zapredal všetko čo je sväté a v relácii Ide o pravdu potvrdil, že Zem je guľatá. Respektíve bol tak dobre vyškolený, že začal splietať aj o geoide a hral sa na mudrca. V snahe zvrátiť celoslovenskú predstavu, že sa jedná o kvalitného blbca, sa pokúsil naučenými vetičkami presvedčiť obyvateľov, že teda akože to nepovedal, ale že si z toho robil parabolu, [...]

Pošleme zbrane do Azerbajdžanu aby tam mohol zavládnuť mier

10.05.2024

S touto zaujímavou myšlienkou prišli Robert Fico a jeho verný kamarát Robert Kaliňák. Boli navštíviť minidiktátora Alijeva a keďže ich srdiečka boli nasiaknuté myšlienkami o mieri, ponúkli mu pomoc. Poviete si, že čo je to za kravinu, keď na Ukrajinu nechceli posielať zbrane, aby neeskalovali vojnu, ale to je tým, že ste za mladi neboli dostatočne vystavení komunistickej [...]

Prepadol by Lukáš Machala cez okraj Plochozeme?

01.05.2024

SNS pokračuje v dobre rozbehnutom trende a nasadzuje do boja jedného blázna za druhým. Doteraz sa zdalo, že s nasadenými odborníkmi z Vysokej školy humoristického života, sa už nemajú kam ďalej posunúť. Zdalo sa, že dosiahli životnú métu dokonalosti. Ale je dobré, že nespia na vavrínoch a tak mohli do boja nasadiť novú posilu. Lukáš Machala je odborník na Plochozem a s [...]

protest Gorila 3, namestie SNP

Ústavný súd prikázal SIS zničiť nahrávky v kauze Gorila

20.05.2024 15:46

Tým, že tak SIS v minulosti neurobila, porušila podľa ÚS základné práva Zoltána Vargu, ktorého byt v rokoch 2005 a 2006 odpočúvala.

Cyclon, ruská raketová loď, čiernomorská flotila, Sevastopoľ

Ďalšia ničivá smršť rakiet ATACMS: Poslali ku dnu ruskú raketovú loď Cyklón

20.05.2024 15:43

Podľa informácií na Sevastopoľ zaútočilo najmenej 12 rakiet ATACMS. Deväť z nich bolo zostrelených. Len tri zasiahli prístav.

Voľby 24, Michal Šimečka, Ivan Korčok, štáb

Šimečka pre Pravdu: Spojiť sa musíme všetci. Čaputová nateraz okrúhly stôl zrušila, ako bude pokračovať NR SR?

20.05.2024 15:40

Stretnutie malo podľa Šimečku ukázať, že aj napriek rozdielnym politickým názorom dokážu viesť politickú súťaž slušne a bez nenávisti.

Pellegrini, Čaputová, atentát, vyhlásenie

Čaputová: Stretnutie lídrov parlamentných strán nebude

20.05.2024 15:06

Prezidentka je naďalej presvedčená, že najdôležitejšie je upokojiť spoločenskú situáciu a rešpektuje, že si to vyžaduje nielen čas, ale aj trpezlivosť.

Mr. Freeze

Nemilosrdné oko pozorného sledovateľa vidí to, čo bežný smrteľník nie. Našťastie si to potom smrteľník môže u mňa prečítať. Pozor na to, že si budem z tvojho miláčika asi robiť srandu a ty z toho budeš zúrivý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 144700x
Priemerná čítanosť článkov: 2412x

Autor blogu