Ako správne volať podporovateľov Putina? Chačumier

10. septembra 2023, Mr. Freeze, Nezaradené

Rozšíril sa nám tu taký nešvár. Ľudia sa snažia hanlivo nazývať podporovateľov Putina rôznymi, viac menej vydarenými pomenovaniami a neuvedomujú si, ako strašne tým ubližujú našej slovenčine. Nemôžeme tieto jedince nazývať chcimír. Nemôžeme používať ani rôzne varianty tohto pomenovania. Je to nespisovné. Je to čechizmus ako hrom.

Aké pomenovanie môžeme použiť v našej ľúbozvučnej slovenčine? Potrebujeme niečo úderné, výstižné a dostatočne pejoratívne, aby sa tieto jedince cítili zahnané do kúta. Aby cítili z toho slova aj pohŕdanie, aj ich lásku k Putinovi, aj to, že ich mier je v skutočnosti len maskovaná averzia proti všetkému západnému, pokrokovému. Zdanlivo nemožná úloha. A predsa tu máme určité pravidlá tvorby nových slov, ktoré nám umožňujú sa bravúrne vysporiadať s touto úlohou. Máme to novotvar, ktorý ale nijako neuráža slovenčinu a má všetky potrebné parametre. To slovo je:

chačumier.

Ako slovo vzniklo? Skladá sa z dvoch častí:

Chačumier / Foto: Bing Image Creator

Má to v sebe ešte jednu humornú zložku a tou je podobnosť slov chačumier a pionier. Rovnako treba slovo aj skloňovať. Predstavte si socialistického pioniera, s plnou pusou mierových hesiel a máte dokonalého dnešného chačumiera – podporovateľa Putina.

Napríklad: